Физически упражнения за кръста

Физически упражнения за кръста

При болки в кръста и различни проблеми, които могат да възникнат, препоръчително е упражненията да се повтарят 3-4 пъти на ден.

Физически упражнения за кръста - 01

При седене, наведени напред или назад е неблагоприятно за кръста. Изправената стойка е най-правилна.

Физически упражнения за кръста - 02

При повдигане на тежки предмети може да се образува лумбална дискова херния. Стойте близо до предмета, който искате да вземете. Не се навеждайте напред, дръжте гърба си в изправено положение. Опитайте се да балансирате напрежението, като взимате сила от краката. Почивайте си при носене на тежки предмети.

Застанете в изправено положение и отворете кракат си на ширината на раменете. Вдигнете си ръцете напред. Леко си свийте коленете и стойте така 5 секунди. Бедрата трябва да са назад, а гърбът изправен.

Физически упражнения за кръста - 03
Физически упражнения за кръста - 04

Застанете в легнало положение със сгънати колене в равна повърхност. Поставете ръцете си на повърхността. Повдигнете талията си на мост, като стягате бедрените и тазовите мускули. Стойте така 5 секунди и заемете начална поза.

Физически упражнения за кръста - 05

Легнете по корем на равна повърхност. Поставете ръцете до главата си. Взимайки опора от ръцете и кръстта, повдигнете главата си нагоре, изчакайте 5 секунди и се отпуснете.

Физически упражнения за кръста - 06

Легнете по корем на равна повърхност. Поставете ръцете до главата си. Взимайки опора от ръцете и кръстта си повдигнете главата нагоре. Задръжте 5 секунди и се отпуснете.

Физически упражнения за кръста - 07

Поствете ръцете и коленете си на равна повърхност и опънете гърба си. Повдигнете единия си крак, без да чупите коляно. Извършвайте движения нагоре и надолу. Старайте се кракът да ви е опънат.

Физически упражнения за кръста - 08

Легнете по гръб на равна повърхност. Дръжте ръцете хоризонтално до тялото си. Повдигнете единия крак, без да чупите коляно. Задръжте така 5 секунди и се отпуснете.

Физически упражнения за кръста - 09

Легнете по корем на равна повърхност. Поставете ръцете до главата си. Повдигнете единия си крак нагоре. Задръжте 5 секунди и се отпуснете.