Какви са симптомите и методите на лечение на лумбалната дискова херния?

Какви са симптомите на дисковата херния и методите за лечение?

Симптоми:

 

  • болки в кръста и по крака
  • сетивни и двигателни разтройства
  • Освен това се наблюдава нарушения при уриниране, трудности при ходене, отслабване на мускулите на долните крайници.

 

Късното диагностициране или късното започване на лечение може да предизвика напредване на болесста или трайни увреждания.

Какви са методите на лечение?

 

Оперативно лечение

 

Лумбалната дискова херния в напреднала форма се лекува оперативно. Днес микрохирургичните и едноскопските методи (още известни сред народа като метод за затворена операция) са едни от най-надеждните и безопасни в оперативното лечение на лумбалната дискова херния. След оперативната интервенция пациентите се възстановяват бързо, болките спират и могат да вървят на същия ден. Над 90% от операциите са упсешни. Значително намалява престоя в болница до 1 ден, изписпваме пациентите на следващия ден. След няколко седмици възстановителен период, пациентите могат да се върнат към преднишния ритъм на активност. Важно е да знаете, че лумбалната дискова херния е лечимо заболяване.

 

Неоперативни лечение

 

Не при всички пациенти се налага оперативно лечение на дисковата херния. При такива случаи се започва лечение с лекарствени средства, прилага се контрол на теглото, упражнения за лумбалната зона, при необходимост се прилага физиотерапевтично лечение.