Съществува ли риск от парализиране при операция на лумбална дискова херния?

Има ли риск от парализиране в работата на кръста?

Хирургичната намеса при лумбалната дискова херния крие ли рискове? Съществува ли риск от парализиране?

 

Парализа е загуба на чувствителност в дадена област на тялото. За това трябва да бъдат засегнати голямо количество мозъчни и нервни тъкани. Лумбалната дискова херния обикновено засяга само една нервна тъкан, свързваща долния крайник. Следователно определението „парализа“ е доста крайно за това заболяване. При оперативно лечение на лумбалната дискова херния засегнатите нервни окончания се освобождават от натиска на хернията.

При оперативно лечение операцията се извършва или по микрохирургичен или по ендоскопичен метод, при което рискът за повреждане на нервните окончания е по-малък от 1%. Повреждането на нервните окончания зависи от това кога е направена диагнозата, доколко хернията е притискала нервните окончания и закъсняване на лечението. При някои пациенти има загуба на сила на долните крайници или се наблюдава развитие на бърза асиметрия на един от долните крайници. При такива случаи хирургичната намеса е неизбежна и спешна. Повечето случаи наречени „парализа“ сред населението, не се дължи на приложенто лечение, а на това, че нервните окончания са били притискани дълго време и в следствие на това са повредени. Предино хернията предизвиква загуба на чувствителност (парализа).

Как трябва да се подходи към пациенти, при които е настъпила парализа поради лумбална диксова херния преди операция?

 

При постоперативни пациенти с паралитични признаци или нервна парализа се наблюдава възстановяване на силата на долните крайници. Натискът върху нерва се вдига чрез оперативна намеса на лумбалния гръбначен стълб. Следващият етап е да се подсилят съответните мускулни групи, като се използват различни упражнения и физиотерапевтични методи.

 

Крие ли рискове оперативното лечение на лумбалната дискова херния?

 

Днес оперативното лечение на лумбалната дискова херния се извършва с микроскоп или с ендоскоп. Благодарение на тези усъвършенствани методи специалистите предотвратяват компликациите по време на операция, увреждане или засягане на нервите. С тези методи се намаляват хирургичните проблеми.

Съществуват следоперативни рискове, които могат да се наблюдават при всяка оперативна интервенция като: проблеми в мястото на раната, инфекция на раната, кървене или рядко се наблядава разкъсване на шевовете. Тези рискове са временни. След операцията болките на пациента намаляват значително. Едно от най-големите предимства на оперативното лечение е, че болките намаляват и постепенно се възрвъща чувствителността и силата в долните крайници.

 

5 случая, изискващи оперативно лечение на лумбалната дискова херния

 

Не препоръчваме хирургична намеса, освен ако не е наложащо. Ако неоперативнито лечение не дава желания резултат се пристъпва към оперативно лечение.

 

Случаи, изискващи оперативна интервенция:

  • 1 – Загуба на мощност в долните крайници
  • 2 – Затруднено ходене, причинено от асиметрията на долните крайници
  • 3 – Болки причинени от външни хернии
  • 4 – Засягане на т.нар. “Cauda Equina” множество нерви
  • 5 – Ако след продължителното лечение с медикаменти не дава желания резултат се пристъпва към оперативна интервенция.

 

Какви мерки трябва да се предприемат след операция?

 

След оперативната интервенция важно е пациентът да е активен и здрав. Освен общото здравословно състояние, мускулите на гърба на пациента също трябва да бъдат подсилени. 2–3 седмици след операцията, предприемаме някои мерки за укрепване на мускулите на нашите пациенти. Тези мерки са в полза на пациента както преди, така и след операцията. Пациентите, които се занимават активно със спорт се възстановяват по-бързо, в сравнение с пациентите с наднормено тегло и физически неактивни. След операцияата ние се съсредоточаваме върху пациентите, чиято мускулна и костна структура не е на желаното ниво, даваме упражнения за укрепване на желаните области. Целта тук е укрепване на мускулите, за да се стабилизират костите и ставите в лумбалната област. Силната мускулна структура и правилна поза са от съществено значение за здрав гръбначен стълб.